در اين كشمكش به كم نميتوان رضايت داد!

گفتگو با آرزو محمدى

 

اعتراض عليه توطئه تروريستى جمهورى اسلامى عليه نیروهای اپوزیسيون و همكارى پليس اينترپل بوسعت ادامه دارد. سوئد از جمله پر خبرترين كشورها در اين اعتراضات بوده است. توجه گسترده رسانه ها، موضع گيرى احزاب و جريانات سياسى سوئدى و دخالت مقامات مختلف دولتى چشمگير بوده اند. آرزو محمدى مسئوليت پيشبرد كمپين ايست به تروريسم جمهورى اسلامى در سوئد هستند و در همين زمينه سوالاتى را پيش روى ايشان قرار داده ايم.

 

هفتگی: اجازه بدهيد از چند و چون كار كمپين بـطور عمومى آغاز كنم، عرصه هاى اصلى كار، پيشرفتهاى تاكنونى و ...

آرزو محمدی:  شش هفته پيش و در آغاز كار، ليستى در سايت اينترپل منتشر شده بود. ما ميبايست اين اتفاق را به مساله سياسى اين جامعه تبديل كنيم و بعنوان يك مشغله روى ميز مقامات و جريانات سياسى اصلى جامعه قرار بدهيم. براى اين منظور ميبايست افكار عمومى را به مساله معـطوف كنيم، اهميت آنرا برجسته كنيم، مسئوليت مقامات را روشن كنيم و بلاخره يك پروسه اجرايى را راه بياندازيم كه بتوان جواب روشن را خواست و مـطالبه كرد. الان ما در اين نقطه قرار داريم. رسانه ها و بخش بزرگى از جريانات سياسى جامعه مطلع و معطوف هستند، صورت مساله تا حد زيادى آنطورى است كه ما دنبالش بوده ايم و بلاخره سرنخ پرونده معينى را در چند دايره دولتى  در دست داريم كه پاسخ خود را از آنها ميخواهيم. خيلى خلاصه انتشار ليست فعالين سياسى بعنوان يك شگرد تروريستى ـ سركوبگرانه جمهورى اسلامى را احزاب اصلى پارلمان در سوئد و تعداد بيشترى از جريانات ديگر مورد تاكيد قرار داده اند. اين جريانات مسئوليت دولت مطبوع خود در خنثى كردن توطئه رژيم را صراحتا ابراز نموده اند. مراجع قانونى و قضايى مكررا گفته اند كه اعتبارى براى اتهامات مورد ادعاى جمهورى اسلامى و اينترپل قايل نيستند. اينها قدمهاى بزرگى است كه كمپين ما تاكنون برداشته است. مساله اينستكه ما بدين راضى نيستيم و هنوز تا اهداف خود كار بيشترى را پيش رو داريم.

 

هفتگی: آغاز كمپين با انعكاس رسانه اى گسترده و چشمگيرى مواجه بود. دليل آن چه بود؟

آرزو محمدی: بايد بخاطر داشت كه تعدادى از ليست دوازده نفر فعالان سياسى، ساكن سوئد هستند. ما در يك كار فشرده و سازمان يافته رسانه ها و همزمان طيف ويژه اى از اليت سياسى ـ اجتماعى را مورد مراجعه قرار داديم. ما با مشخصات و سابقه زندگى انسانهاى معين كه سالهاى طولانى از عمرشان را در همين جامعه صرف مبارزه فعال با رژيم جمهورى اسلامى كرده بودند، مخاطبين خود را با اين سوال مواجه ساختيم كه آيا دولت و پليس سوئد ميتواند و ميخواهد به ابزار سركوب رژيم ايران تبديل شود؟  دنياى امروز ما جمهورى اسلامى و ظرفيتهاى سركوب و ترور آنرا ميشناسد. همين رژيم در بهبوهه موج جديدى از سركوب از انواع توطئه ابايى ندارد. عقل سرشارى لازم نيست كه ردپاى ترور رژيم عليه مخالفان سياسى اش را در ماجراى اينترپل تشخيص داد. در طى دو روز بيش از بيست روزنامه در سراسر سوئد و همچنين كانالهاى اصلى راديو و تلويزيون اين كشور خبر مربوطه را در سرستون خود درج كردند و بلااستثنا همگى مستقيما و از نقل ما بعنوان توطئه ترور رژيم عليه مخالفان سياسى خود به آن پرداختند. همين رسانه ها در ادامه سراغ مقامات رفتند كه دولت و مسئولان در مقابل اينترپل و رژيم اسلامى چگونه عمل خواهد كرد. همين عـطف توجه، رويداد مربوطه را همزمان با نام و ادعاها و توضيحات ما به رسانه هاى معتبر بين المللى كشاند، واشنگتن پست، نيويورك تايمز، آسوشيتدپرس و حتى كانال تلويزيونى الجزيره گزارشات مفصلى در اين زمينه و در تماس مستقيم با ما تهيه و منعكس كردند.

تلاش براى حفظ سرنخها، سر و كله زدن براى جلب توجه و علاقه خبرنگاران بعنوان بخشى از امورات چنين كمپينى در دستور كار ما بوده است. همين هفته روزنامه صبح سراسرى در سوئد، "داگنزنيهتر"،  آخرين خبرها را مفصلا درج كرد و نشريه حزب سوسياليست عدالتخواه سوئد نيز گفتگوى نسبتا مشروحى را با سلام زيجى منتشر ساخت. خلاصه اينكه، گزارشگران  خبرگزاريهاى اصلى كماكان رابطه خود را حفظ كرده و در انتظار خبرها و نتايج تازه ترى از اين كشمكش ميباشند.

 

هفتگی: در مراجعه به احزاب و جريانات سياسى سوئد پيشرفت كار چگونه بوده است؟

آرزو محمدی: پيشرفت كار كمپين در گرو اين بوده و هست كه ما چقدر بتوانيم جريانات سياسى اصلى اين جامعه را به واكنش ترغيب و قانع سازيم. ناگفته پيداست كه ما با جريانات يكدستى روبرو نيستيم. مشغله و الويتهاى اين جريانات متفاوت است و بجز آن جمهورى اسلامى هم پديده ناآشنايى براى اين جريانات نيست. همه احزاب سوابق  و سياستهاى نسبتا روشنى در مقابل رژيم اسلامى دارند، دوستى و دورى شان با اپوزیسيون فعال عليه رژيم جمهورى اسلامى هم كم و بيش شناخته شده است. ما سراغ بسيارى از احزاب، از پارلمانى تا احزاب و سازمانهاى ديگر رفتيم. ما با هيچ موردى برخورد نداشتيم كه ترور و سركوب جمهورى اسلامى را در اين سياست معين مورد تاكيد قرار ندهند، اما در عين حال واكنشها متفاوت بوده اند. حزب چپ سوئد با چشم باز و به گرمى ما را پذيرا شد. حمايت گرم و روشن و قاطع آنها ارزش زيادى براى كار ما بهمراه داشت. دبيركل حزب سوسيال دمكرات در پاسخ خود، از توطئه جمهورى اسلامى اظهار انزجار كرد. همدردى و تاكيد بر قوانين سوئد در حفاظت از ما در مقابل دست درازى رژيم ايران بخش ديگر از مواضع ايشان بود. پاسخ حزب مردم نيز در همين چهارچوب ماند. تماس ما با حزب محيط زيست در جريان است كه با توجه به سوابق اعتراضات راديكال اين حزب عليه رژيم ايران، انتظار بيشترى از اين حزب داريم.

احزاب و جريانات چپ غير پارلمانى در سوئد از جمله مورد مراجعه ما بوده اند. استقبال اين جريانات تا بحال خوب بوده است. حزب سوسياليست عدالتخواه ترور جمهورى اسلامى و همكارى اينترپل را محكوم  كرده و دخالت فعال دولت را در حمايت از ما خواهان است. ليست طولانى ترى از جريانات سياسى ـاجتماعى مورد توجه و مراجعه ما بوده و هستند.

 

هفتگی: موضع دولت و ادارات دولتى و قضايى سوئد در مقابل مراجعات و خواستهاى شما چگونه بوده است؟

آرزو محمدی: ما مستقيما و مصرا از همان روز اول سراغ وزارت دادگسترى، وزارت امور خارجه، دادستان كل كشور، رئيس دايره بين الملل پليس سوئد رفته ايم. خواست ما اين بوده است كه: دولت سوئد بايد مستقيما وارد عمل شود، از اينترپول توضيح بخواهد، اقدام پليسى ـ تروريستى رژيم اسلامى و همكارى اينترپل را محكوم كند.

به اين ترتيب ما سر يك كشمكش طولانى و فرساينده را با مراجع دولتى آغاز كرده ايم. تا اينجا از زبان وزير امور خارجه تا بالاترين مقامات قضايى و پليسى؛ چه مستقيم رو به خود ما، و چه غير مستقيم از طريق مطبوعات، اعلام شده است كه ليست اينترپول از ارزش اجرايى در سوئد برخوردار نيست، دولت سوئد اعتبارى  براى حكم رژيم اسلامى قايل نيست، و قوانين سوئد ما را در مقابل دست درازيهاى رژيم حفاظت ميكند.

البته كه تا همينجا، چه از نظر سياسى و هم در زمينه قضايى، اين دستاورد مهم براى ما است. اما هنوز تا اهداف سياسى اصلى ما يعنى خنثى كردن توطئه جمهورى اسلامى فاصله زيادى دارد. هنوز پديده نوظهور همكارى خواسته و ناخواسته اينترپول دست نخورده ميماند و هنوز خـطر توطئه هاى تروريستى بعدى جمهورى اسلامى عليه ما و كل اپوزسيون بقوت خود باقيست. در تمام اينمدت ما با سياست سردواندن، كم اشتهايى، بهانه هاى بيجا از طرف اين مراجع سر و كار داشته ايم. همه ميدانند كه اين يك ميدان كشمكش سياسى است و ميدانى است كه بايد برايش بسيج كرد و نيرو داشت.

 

هفتگی: برنامه  ها و گامهاى بعدى كمپين چگونه خواهد بود؟

آرزو محمدی: قبل از پاسخ مشخص به سوال شما بايد اضافه كنم كه علاوه بر آنچه كه ذكر شد، ما يك پروسه قضايى را توسط وكيل آغاز كرده ايم. اين يك پروسه پر دردسر و پر خرج براى ماست، كه هدف اصلى ما اينستكه كسانى كه در ليست اينترپل قرار گرفته اند بتوانند ادعانامه فردى خود را نيز در مقابل اين توطئه كثيف جلو ببرند.

در مورد آينده كمپين، حقيقت اينستكه ايده ها و برنامه هاى بسيارى در دستور كار ما قرار دارد. همين چند روز پيش در مركز شهر گوتنبرگ از طريق يك ميز اطلاعاتى دست به جمعاورى امضا حمايتى از ميان مردم شهر زديم. همين هفته در مقابل مجلس سوئد در شهر استكهلم تظاهرات اعتراضى را سازمان خواهيم داد. هنوز يك دنيا كار براى مراجعه به احزاب و شخصيتها باقيست، هنوز براى بزانو درآوردن دولت سوئد در ابتداى كار هستيم، براى همه اينگونه اقدامات به نيرو، پول و امكانات نياز هست.  مايلم  يادآور شوم كه با اقدام موثر و آگاهانه صف بزرگترى از اپوزیسيون ميشد اين توطئه را زودتر خنثى كرد. . ما تمام توان خود را بكار خواهيم گرفت، چاره اى نيست. اگر جمهورى اسلامى در اين سياست پيروز شود، گامهاى بعدى آن در ابعادى بسيار گسترده تر دامنگير ما و همه اپوزیسيون خواهد شد. هر دستاورد امروز ما در اين چهارچوب بايد در نظر گرفته شود.