در مورد قرار حزب اتحاد کمونیسم کارگری و بحثهای حول آن

 

اخیرا كمیته مركزی حزب اتحاد كمونیسم كارگری قراری را به تصویب کمیته مرکزی خود  رسانده و هیات پنج نفره ای را موظف کرده که پروژه اتحاد "حزب اتحاد كمونیسم كارگری" با "حزب کمونیست کارگری ایران- حكمتیست" را از لحاظ نظری، عملی و تشكیلاتی مورد بررسی قرار دهد و  نتیجه را به اطلاع كمیته مركزی این حزب برساند.  متن قرار در نشریه حزب اتحاد به چاپ رسیده است.

 

بدنبال و در مورد این مسئله دوتن از اعضا رهبری این حزب، آذر ماجدی در نشریه دنیای بهتر و علی جوادی در پالتاک اظهار نظر کرده اند. این موضوع همچنین در دوستداران كمونیسم كارگری سوالاتی ایجاد كرده است. لازم میدانیم در این مورد توضیحاتی را به اطلاع برسانیم.

قبل از هر چیز لازم است تاكید كنیم که حزب حکمتیست از هر نزدیکی و همکاری و پیوستن کمونیستها به خود استقبال میکند. ما همیشه اعلام کرده ایم که حزب حکمتیست ظرف مبارزه همه کمونیستها و انسانهای انقلابی ای است که خود را به سیاستهای اعلام شده این حزب نزدیک و این حزب را ظرف مناسب پیشبرد امر خود برای رهایی و پیشبرد امر انقلاب کمونیستی میدانند. ما همه کمونیستها را به پیوستن به این حزب فرامیخوانیم و از هر نوع دیالوگ، بحث و جدل که به تحقق این امر و قویتر شدن کمونیسم كمك  کند استقبال خواهیم کرد. لذا و از این سر ما تلاش رفقای حزب اتحاد را، خارج از هر معادله و ملاحظه ای، امر مثبتی میدانیم.

 

در رابطه با مسئله ای كه از جانب حزب اتحاد مطرح شده است، نتیجه كار و تصمیم رفقای حزب اتحاد در مورد پروسه نزدیكی و یا پیوستن به حزب حكمتیست چه خواهد بود، بحثی است مربوط به خود این رفقا.

 

اما خارج از هر نتیجه ای که این رفقا به آن برسند از نظر حزب حکمتیست نکات، مسائل سیاسی و پرنسیبهائی مطرح است كه به هیچ عنوان قابل گذشت یا چشم پوشی نیستند.

 

٭ در مورد مسئله "اتحاد جریانات كمونیسم كارگری" كه حزب اتحاد از ابتدا به عنوان هدف و پروژه ای در دستور كار خود گذاشته است و در قرار اخیر و بحثهای حول آن هم مورد اشاره است،  ما از ابتدا این پروژه را نقد کردیم  . ما خود را با جریانات موسوم به كمونیسم كارگری از یك جنس و جنبش نمیدانیم. برای مثال اتحاد ما و حزب کمونیست کارگری ایران همان اندازه واقعی است که اتحاد ما و راه کارگر، اقلیت، اتحادیه کمونیستها و سایر جریانات چپ سنتی.  ما بارها گفته ایم که ما به جنبشهای مختلف و سنتهای سیاسی مختلفی تعلق داریم. لذا ما بخشی از پروژه رفقا برای "اتحاد جنبش کمونیسم کارگری" نیستیم. ما قبلا نیز در سند رسمی خود تحت عنوان "ارزیابی ما از حزب  “اتحاد کمونیسم کارگری" گفتیم که " فراخوان "اتحاد کمونیسم کارگری" دعوت به تسلیم کردن سنت سیاسی و تشکیلاتی متمایز حزب ما به مواضع ناسیونالیسم میلیتانت حزب کمونیست کارگری و بعبارتی دیگر دعوت به عقب نشینی در مقابل چپ سنتی است".

 

٭ ما پایبندی به موازین و مقرارت حزبی، پایبندی و تعهد به موازین کار مشترک و اصول سازمانی را یک فاکتور مهم و حیاتی در فعالیت کمونیستی میدانیم.  اصول تحزب كمونیستی ، شفافیت سیاسی و تعدد نظرات در حزب ما اكنون سنتی جا افتاده است. حزب ما در تقابل با جریان اقلیت در رهبری  حزب كمونیسم كارگری تشكیل شد كه موازین تحزب كمونیستی را با دور زدن كمیته مركزی و پلنوم رسمی آن و اعلام " کنگره " ای غیر مشروع و غیر قانونی و پناه بردن به شیوه های غیر حزبی و غیر سیاسی برای حل و فصل اختلافات زیر پا نهاد. به همین دلیل ما بر سر تحزب كمونیستی و فراهم كردن بیشترین امكان ابراز اختلافات  سیاسی و درهمان حال وحدت اراده و پایبندی به موازین و پرنسیپهای حزب به شدت حساس هستیم. از نظر ما روش های تشکیلاتی احزاب قبل از هر چیز انعکاس خط سیاسی آنهاست. هیچ منفعتی توجیه کننده زیر پا نهادن موازین کار مشترک و اصول رسمی و قانونی نمیتواند باشد.

 

 ٭  نکته ای که در بحث رفقای حزب اتحاد تاکید میشود تغییرات در حزب حکمتیست است.از نظر ما این ادعا که حزب ما از کنگره دوم تغییراتی کرده است و گویا این تغییرات مایه نزدیکی حزب اتحاد به ما و امیدواری به اتحاد دو حزب شده است نه فقط واقعی نیست،  بلکه وارونه کردن رابطه سیاست و پراتیک و موقعیت اجتماعی و ندیدن این واقعیت است که موقعیت امروز ما که باعث توجه همگان به این حزب، سیاستها، قدرت و قابلیتهایش شده است، دقیقا همین سیاستها است.  تعجب آور است که ادعا میشود که در سیاستهای حزبی که در کنگره دوم آن مصوبات کنگره اول مجددا تصویب و مورد تاکید قرار میگیرد تغییراتی به چشم میخورد. همانطور که گفتم تغییری که در حزب حکمتیست طی این چند سال اتفاق افتاده موقعیت اجتماعی آن است که حاصل پراتیک کردن سیاستهای رسمی ما بوده.  این رفقا میتوانستند بسیار روشن و سیاسی بگویند که با توجه به موقعیت کنونی این حزب مایل هستند به حزب حکمتیست بپیوندند. اما وارونه نشان دادن این واقعیت و دادن تصویری که گویا حزب حکمتیست به سیاستهایش نقد دارد و تغییراتی در آن داده و این اتحاد به شفاف کردن این سیاستها و تقویت جنبش کمویسم کارگری کمک میکند نه صمیمانه است و نه بیان حقیقت.

ما پس از جدائی از حزب کمونیست کارگری و تشکیل حزب حکمتیست پراتیک اجتماعی خود را بر مبنای سیاستهایی پیش برده ایم که در این چند سال و از بدو تشکیل این حزب رسما اعلام شد ه اند. اگر کسی مجموعه این اسناد را مطالعه کند متوجه یک سیاست، یک جهت گیری عمومی و یک گرایش سیاسی متمایز میشود که امروز در دنیای سیاست خیلی روشن به عنوان حکمتیسم شناخته شده است و خطوط اختلاف آن با سایر جریاناتی که خود را به کمونیسم کارگری منتسب میکنند بسیار روشن و قابل رویت است. موقعیت اجتماعی حزب حکمتیست، قدرت و قابلیتهای آن نتیجه اعمال همین سیاستها است.  

 

٭ ما این تبیینی که رفقای حزب اتحاد دارند، مبنی بر اینکه گویا همه اشتباه کرده ایم را مردود میدانیم و آنرا بارها نقد کرده ایم. ما خود را در این تبیین نه تنها شریک نمیدانیم بلکه اعتقاد به آن را نشانه عدم نقد سیاسی جدی این رفقا به سیستم نظری و سیاسی رهبری حزب کمونیست کارگری میدانیم. این تلاش آشتی طلبانه میان دو جریان متمایز است که به جنبش های متفاوت اجتماعی تعلق دارند و در نهایت تلاش برای کوتاه آمدن خط مارکسیستی حکمتیستی در مقابل چپ حاشیه ای و آوانسی به جریان باقیمانده در حزب کمونیست کارگری است.

 

 خالد حاج محمدی

از طرف کمیته رهبری حزب حکمتیست

٩ مارس ٢٠٠٨